مقالات

بعد از اتمام پرینت سه بعدی چه باید کرد؟

صیقل کاری پرینت سه بعدی

همانطور که قبلا به آن اشاره شده پرینتر سه بعدی یک ابزار برای تولید می باشد. به این صورت که شما ممکن است نیاز به تولید یک قطعه داشته باشید که چندین مرحله داشته باشد که یکی از آن مراحل پرینت سه بعدی می باشد.

به عنوان مثال یک تولید تیراژ داشته باشید که فقط نمونه اولیه شما توسط پرینتر ساخته شود و اصل کار شما به وسیله قالب سازی انجام شود یا بر فرض ساخت قالب سیلیکون باشد.

لذا بعد از پرینت سه بعدی ممکن است شما نیاز به عملیات ثانویه نیز بر روی قطعات پرینت شده خود داشته باشید که اصطلاحا به این عملیات POST PRINTING می گویند.

عملیات زیادی ممکن است بر روی قطعه پرینت شده انجام شود که در زیر چند مورد آن بررسی می کنیم:

پرداخت کاری چیست؟

یکی از مهم ترین عملیات که در کیفیت نهایی قطعات پرینت سه بعدی تاثیر می گذارد عملیات پرداخت کاری است. پرینتر سه بعدی در موارد زیادی مورد استفاده قرار می گیرد.

ممکن است شما پرینتر سه بعدی را برای ساخت نمونه یا  prototype نیاز داشته باشید. معمولا نمونه سازی برای چک کردن قطعه کار قبل از تولید انبوه انجام می شود. لذا ممکن است کیفیت خروجی خیلی از اهمیت زیادی برخوردار نباشد و فقط دقت و یا ظاهر کل کار مهم باشد.

ولی در بسیاری از موارد نیز می تواند با اهمیت باشد. مخصوصا وقتی قطعه کار قرار است به عنوان قطعه اصلی در صنعت مورد استفاده قرار بگیرد یا قرار است از روی قطعه پرینت سه بعدی مستقیما قالب گیری کنند. (قالب سیلیکون یا ریخته گری).

در این صورت قطعا نیاز به این است که کیفیت قطعه کار تا حد امکان مطلوب باشد. پرداخت کاری در پرینتر سه بعدی بسته به اینکه تا چه میزان کیفیت مورد نیاز است، به شکل های گوناگون انجام می شود که به این موارد در ادامه اشاره خواهیم کرد:

پرداخت کاری به وسیله سوهان و سمباده

یکی از ساده ترین و ارزان ترین روش های پرداخت کاری در پرینتر سه بعدی استفاده از سوهان و سمباده می باشد. چرا که هم در دسترس است و هم نیاز به ابزارهای پیشرفته نمی باشد.

علاوه بر این که نیاز به تخصص خاصی هم ندارد و فقط با کمی تمرین و کسب تجربه به راحتی می توانید قطعات پرینت شده را پرداخت کاری کنید.

یکی از مهم ترین مشکلات در روش پرداخت کاری به وسیله سوهان و سمباده در این است، که چون کل مراحل به وسیله دست انجام می شود، ممکن است هم زمان بر باشد و هم این که نیروی انسانی زیادی نیاز باشد.

پرداخت کاری با سنباده

علاوه بر این که کیفیت خیلی بالایی نسبت به سایر روش های پرداخت کاری قطعا ندارد. لذا از روش پرداخت کاری به روش سوهان و سمباده معمولا در مواردی استفاده می شود که بخواهیم کیفیت پرینت را تا حدی ارتقاء دهیم و ایرادات پرینت را بر طرف کنیم.

روش کار با سمباده هم به این صورت است که ابتدا با یک سمباده با شماره پایین قطعه را پرداخت می کنیم( به عنوان مثال می توان از سمباده شماره 100 شروع کرد) که چون زبرتر است بیشتر براده برداری کرده و در مدت زمان کمتری می تواند قطعه را صاف کند.

سپس طی چندین مرحله تعویض سمباده در نهایت با نرم ترین سمباده ممکن( شماره بالاتر به عنوان مثال سمباده شماره 1000) قطعه را پرداخت کاری کنیم.

معمولا سمباده کاری در پرینتر سه بعدی طی سه الی چهار مرحله انجام می شود و از سمباده شماره ۱۰۰ شروع  و تا سمباده ۲۰0۰ می تواند انجام شود. و هر چقدر قطعه کار جزئیات بیشتری داشته باشد مدت زمان سمباده کاری طولانی تر خواهد شد.

همچنین بخوانید : کسب درآمد با پرینتر سه بعدی

پرداخت کاری با استفاده از فرز مینیاتور

یکی دیگر از روش های پرداخت کاری در پرینتر سه بعدی استفاده از فرز مینیاتور می باشد. این روش بسیار شبیه به سوهان کاری و سمباده کاری در پرینتر سه بعدی می باشد با این تفاوت که به جای استفاده از دست و نیروی انسانی، ابزار کار پرداخت کاری را انجام می دهد و شما فقط کار هدایت ابزار بر روی قطعه کار را به عهده دارید.

فرز مینیاتور از یک دسته متشکل از موتور تشکیل شده که همین امر سبب شده فرز با سرعت های مختلف و قابل تنظیم بچرخد لذا شما متناسب با این که کار براده برداری و پرداخت کاری ضخیم یا نازک( اصطلاحا پرداخت نهایی) را دارید سرعت فرز را تنظیم می کنید.

در داخل جعبه فرز مینیاتور، سری هایی از جنس فلز یا سمباده وجود دارد که کار همان سوهان و سمباده که به روش های دستی انجام می‌شود را می کنند.

لذا شما هر کدام از این ابزار را که نیاز دارید به فرز مینیاتور خود متصل می کنید و به راحتی طبق سرعتی که تنظیم کرده اید کار پرداخت کاری قطعه پرینت سه بعدی خود را انجام می دهید.

جهت ارسال فرم برای خدمات پرینت سه بعدی کلیک کنید

دستگاه فرز مینیاتور یک شلنگ هم دارد که به آن خرطومی می گویند. با توجه به این که دستگاه فرز مینیاتور ممکن است در ازای کار زیاد باعث خستگی دست شود این خرطومی به فرز متصل می شود و شما فقط کافی است که خرطومی را حمل کنید و خود فرز مینیاتور ثابت خواهد ماند. لذا همین کار با فرز مینیاتور به مدت طولانی هم خسته کننده نخواهد بود.

مزیت این روش نسبت به روش سنتی سوهان و سمباده در این است که با توجه به اتوماتیک بودن چرخش دستگاه، سرعت پرداخت کاری به شدت افزایش می یابد.

علاوه بر این که تنوع فرز انگشتی( سوهان و سمباده که به خود فرز متصل می شود) در فرز مینیاتور زیاد می باشد و شما می توانید هر فرزی که نیاز دارید را بر روی فرز مینیاتور قرار داده و کار پرداخت کاری خود را انجام دهید.

پرداخت کاری به روش بتونه

با کیفیت ترین روش پرداخت کاری استفاده از بتونه می باشد. این روش پرداخت کاری قطعا نیاز به تجربه بسیاری زیادی دارد.

لذا در صورتی که بخواهید قطعات پرینت خود را بتونه بزنید بهتر است از افراد با تجربه در این زمینه کمک بگیرید و یا اگر خودتان می خواهید کار پرداخت کاری را انجام دهید، نیاز است حتما آموزش آن را به صورت کامل ببینید و تجربه کسب کنید.

روش کار پرداخت کاری به روش بتونه به این صورت است که ابتدا بر روی سطح کار آستر می زنند و بعد از پر شدن درزهای قطعه پرینت به وسیله سمباده زبری کار را از بین می برند. این مرحله از بتونه مشابه روش سمباده زدن است با این تفاوت که سمباده بر روی بتونه زده می شود.

پرداخت کاری به روش بتونه

لذا زمانی که صرف پرداخت خواهید کرد بسیار کمتر از روش های سمباده کاری سنتی است. علاوه بر این که با توجه به پر شدن درزهای پرینت توسط بتونه کیفیت خروجی کار بسیار بالاتر از روش سمباده و سوهان است.

بعد از این که سمباده زدن به درستی و به صورت کامل انجام شد، مجدد بر روی سطح کار باید بتونه کاری کرد. در این مرحله با استفاده از پیستوله، بتونه را بر روی سطح کار می پاشند تا سطح کاملا صافی بر روی سطح قطعه کار ایجاد شود.

این صافی سطح بالاترین کیفیتی است که به روش های دستی می توانید از یک قطعه پرینت سه بعدی داشته باشد .

نکته ای که در تمام مراحل پرداخت کاری باید در نظر بگیرید این است که روش های پرداخت کاری به صورت دستی برای قطعات پیچیده بسیار دشوار است. لذا هرچه سطح با جزئیات کمتر داشته باشیم کیفیت پرداخت کاری ما بالاتر خواهد بود.


جهت مشاهده و خرید پرینتر سه بعدی کلیک کنید


رنگ کاری در قطعات بتونه شده

یکی از اقداماتی که بعد از بتونه می توان انجام داد، رنگ کاری قطعات پرینت سه بعدی است. به دلیل یک دست بودن و صیقل شدن قطعات پرینت سه بعدی بعد از بتونه کاری، اسپری کردن رنگ بر روی قطعه می تواند جذابیت قطعات پرینت را دو چندان کند.

برای رنگ کردن قطعات بتونه شده نیز از پیستوله رنگ استفاده می شود. پاشش رنگ به کمک پیستوله کمک می کند تا سطح کار به صورت یکنواخت رنگ کاری شود.

در صورتی که بخواهید یک کیفیت عالی در رنگ زدن قطعه داشته باشید نیز همانند روش بتونه کاری نیاز به کسب تجربه خواهید داشت. زیرا در صورتی که این کار  به درستی انجام نشود، احتمال ریزش رنگ وجود دارد و کار شما خراب خواهد شد.

لذا بهتر است روش بتونه و رنگ را به صورت عملی آموزش بینید و بعد از کسب تجربه اقدام به پرداخت کاری قطعات پرینت نمایید.روش های پرداخت کاری که در بالا به آن اشاره کردیم روش های عمومی است که در بسیاری از صنعت ها می تواند استفاده شود.

علاوه بر این روش ها، روش هایی وجود دارد که مختص پرینتر سه بعدی است، که یکی از معروف ترین این روش ها پرداخت کاری با استفاده از حمام استون می باشد.

پرداخت کاری قطعات پرینتر سه بعدی به روش حمام استون

استون حلال  ABS می باشد، لذا در صورت قرار گرفتن ABS در استون به راحتی حل می شود. از همین قابلیت برای پرداخت کاری قطعات ABS استفاده می کنند. در روش حمام استون، با استفاده از بخار استون قطعات پرینت سه بعدی را پرداخت می کنند. روش کار حمام استون به شکل زیر است:

ابتدا یک ظرف شیشه ای یا استیل را بر روی یک سطح داغ، مانند هیت بد دستگاه پرینتر سه بعدی قرار داده و یک تکه چوب داخل آن قرار می دهیم. سپس استون را داخل ظرف میریزیم و دما را تا حدی بالا می بریم که به نقطه جوش استون برسد. قطعه پرینت سه بعدی را داخل ظرف و بر روی چوب قرار می دهیم.

نکته قابل توجه در مورد پرداخت کاری به روش حمام استون در این است که میزان استون باید تا سطح چوب ریخته شود و نه بالاتر.

پرداخت کاری قطعات پرینتر سه بعدی

همانطور که در بالا گفته شد ABS در استون حل می شود، به همین دلیل است که قطعه کار باید حتما بر روی سطح چوب قرار داده شود و استون هم بالاتر از سطح چوب نباشد. بعد از قرار دادن قطعه کار درب ظرف را می بندیم.

در اثر بخار شدن استون سطح قطعه کار دچار خردگی بسیار جزئی شده و همین امر سبب پرداخت کاری قطعه کار می شود. مدت زمان قرار گرفتن قطعه کار در داخل حمام استون به حجم قطعه کار، میزان برجستگی ها و کیفیت اولیه دارد.

در صورتی که زمان قرار گیری قطعه کار در حمام استون بیش از اندازه باشد ممکن است به قطعه کار آسیب زده شود.

به طور کلی به دلیل اینکه پرینتر سه بعدی قطعه کار را به صورت لایه لایه می سازد، کیفیت خروجی کار همانند روش تزریق پلاستیک نخواهد بود و در صورتی که بتوانید قطعات پرینت سه بعدی را بعد از ساخت پرداخت کاری کنید می توانید از آن به عنوان محصول نهایی در صنعت استفاده کنید.

انجام خدمات پرینت سه بعدی و طراحی سه بعدی در آرلی

شرکت توسعه مهندسی آرلی با در اختیار داشتن پرینترهای حرفه ای آمریکایی و اروپایی آماده انجام و ارائه خدمات نمونه سازی سریع،طراحی صنعتی به همه صنایع نظامی ،پزشکی ،مهندسی و ….. با انواع متریال صنعتی و مرغوب می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

13 + 15 =