مقالات

ساخت ماکت سه بعدی با پرینتر سه بعدی

ساخت ماکت معماری با پرینتر سه بعدی

ماکت سازی یک صنعت پر درآمد و در عین حال بسیار تخصصی است و‌درآمد بسیار زیادی دارد. بسیاری از پروژه هایی که ساخته می شود قبل از شروع ساخت، باید یک نمونه ماکت از طرح‌ نهایی کار را بسازند. هدف این کار چک کردن نقشه طراحی شده و همچنین طرح توجیهی برای جذب سرمایه گذاری است.

ماکت سازی لزوما مربوط به طرح های ساختمانی نیست و در هر پروژه ای می توان یک نمونه ماکت از طرح نهایی را تهیه کرد. ولی به دلیل هزینه های بسیار زیاد پروژه های ساختمانی بزرگ مانند مجتمع های تجاری یا بیمارستان ها و … بهتر است یک نمونه ماکت قبل از ساخت تهیه شود.

در بسیاری از موارد بعد از ساخت پروژه، ماکت را نیز در ورودی ساختمان قرار می دهند تا نقشه کل پروژه را بتوان در مقیاس بسیار کوچک تر مشاهده کرد. ماکت سازی یک رشته بسیار تخصصی است و همان طور که قبلا به آن اشاره شد به دلیل استفاده از نیروهای بسیار متخصص درآمد خیلی خوبی نیز دارد.

طراحی و ساخت ماکت سه بعدی با پرینتر سه بعدی

در ساخت ماکت بسیاری از قطعات از پیش آماده هستند و می توان آن ها را تهیه کرد. مثلا ممکن است برای توصیف پروژه شهری نیاز به ماکت ماشین یا چراغ راهنما داشته باشیم که برای این کار نیازی به ساخت این قطعات ندارید و به راحتی می توانید آن ها را از بازار تهیه کنید.

یا به عنوان مثال آدم هایی که در ساختمان حضور دارند و ممکن است تعدادشان زیاد باشد. لذا فروشگاه هایی هستند که ماکت های آماده برای پروژه های ماکت سازی بزرگ را فراهم می کنند. ولی برخی از قسمت های ماکت نیز باید ساخته شوند، مانند بدنه اصلی ساختمان.

ساخت ماکت با پرینتر سه بعدی

بسته به نوع پروژه ممکن است از مقوا برای ساخت نمای ساختمان استفاده شود، یا در خیلی موارد به دلیل اهمیت پروژه از خود متریال اصلی مانند سیمان استفاده می شود.

یعنی دقیقا یک ساختمان در سایز بسیار کوچک تر با همان مصالح ساخته می شود. امروزه به دلیل اهمیت بسیار زیادی که ماکت سازی در صنعت ساختمان و پروژه های شهری پیدا کرده است، برای افزایش دقت و کیفیت و همچنین سرعت بخشیدن به پروژه از پرینتر های سه بعدی برای ماکت سازی استفاده می شود.

ساخت ساختمان به روش سنتی جدا از زمان بر بودن، احتیاج به نیروهای متخصص دارد. در صورتی که به روش پرینت سه بعدی به راحتی می توان سخت ترین ماکت ها را نیز به سادگی ساخت.

با پرینتر سه بعدی می توان کل پروژه را به یکباره پرینت کرد یا در صورتی که حجم پروژه بزرگ و شامل ساختمان های متععد باشد، می توان جداگانه هر کدام از ساختمان ها را پرینت سه بعدی کرد و در پایان بر روی پلیت اصلی جایگذاری کرد. در برخی موارد پلیت زیر ماکت را به روش لیزر کات برش می دهند و ساختمان ها را بعد از پرینت بر روی پلیت قرار می دهند.

نرم افزارهای مربوط به طراحی ماکت

همانطور که می دانید برای استفاده از پرینتر سه بعدی نیاز به یک فایل سه بعدی است. لذا برای ساخت ماکت سه بعدی با پرینتر سه بعدی نیازمند طراحی ماکت با نرم افزارهای مهندسی هستیم. نرم افزارهای زیادی برای طراحی سه بعدی ماکت ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند. که از مهم ترین آن ها می توان به نرم افزار SKETCHUP، MAYA، RHINO، 3D MAX اشاره کرد.

همچنین بخوانید : نرم افزارهای پرینتر سه بعدی را بشناسید !

نکته ای که در طراحی سه بعدی ماکت باید در نظر گرفت در این است که خیلی از نرم افزارها به دلیل ساختار اصلی دو بعدی که دارند معمولا فایل طراحی مناسبی برای پرینتر سه بعدی نخواهند داشت، مانند AUTO CAD که با وجود این که می تواند به صورت سه بعدی نیز طراحی شود ولی معمولا بعد از طراحی با این نرم افزار باید در نرم افزاری مانند 3D MAX اجرا شود و تغییرات لازم برای پرینت سه بعدی بر روی فایل اعمال شود، و فایل EDIT شده را برای پرینت سه بعدی ماکت استفاده کرد.

 نکاتی که باید در طراحی ماکت رعایت کرد

بسیاری از فایل های که به عنوان ماکت در نرم افزار پرینتر سه بعدی اجرا می شوند معمولا دارای نواقصی هستند که از کیفیت خروجی کار می کاهد. لذا قبل از طراحی ماکت با نرم افزارهای مهندسی باید نکاتی را رعایت کرد که بتوان بهترین خروجی را از فایل ماکت طراحی شده بدست آورد.

در ادامه به برخی از این موارد اشاره خواهیم کرد:

1- طراحی قطعه به صورت تو پر به جای پوسته تو خالی

یکی از رایج ترین مشکلات در طراحی ماکت های ساختمانی طراحی به صورت ورق و بدون ضخامت است. به دلیل این که در گذشته طراحی ماکت صرفا‌ً به صورت نرم افزار بود و نمای ظاهری دارای اهمیت بود، طراحان معمولاً طرح را بدون در نظر گرفتن هیچ ضخامتی طراحی می کردند.

این اقدام سرعت طراحی را افزايش می دهد. در صورتی که در پرینتر سه بعدی به دلیل این که قطر نازل در نرم افزار تعریف می گردد و مواد مصرفی با خروج از نازل باعث شکل گیری ماکت می شوند، ضخامت کوچک تر از قطر نازل را پرینت نمی گیرند. لذا قسمت هایی از ماکت که با ضخامت صفر طراحی می شود در حین پرینت سه بعدی به مشکل بر می خورند و احتمال این که قسمت هایی از ماکت پرینت نشود وجود دارد.

 نکاتی که باید در طراحی ماکت رعایت کرد

در حجم های بسته با وجود این که ضخامت صفر می باشد، به دلیل اینکه نرم افزار حجم کلی را به عنوان ضخامت در نظر می گیرد، مشکلی به وجود نخواهد آمد. ولی جزيئاتی که فضای باز دارند مانند پنجره ها و….. امکان عدم پرینت این قسمت ها وجود دارد.

همچنین بخوانید :ساخت قالب با پرینتر سه بعدی

٢- توجه به نكات ‌بسیار کوچک

یکی دیگر از مواردی که باید به آن توجه کرد قسمت ها و جزئیات کوچک ساختمان است. ماکت معمولاً در سایز بسیار کوچک تر از طرح واقعی ساخته می شود. مثلاً یک صدم یا یک دویستم. قسمت هایی که در حالت عادی کوچک هستند وقتی صد برابر کوچک می شوند ابعادشان ممکن است تا حدی کوچک شود که قابلیت پرینت با کیفیت بالا را از دست بدهند. مانند نرده پله ها.

پرینتر سه بعدی خاصیت ساخت لایه به لایه ای که دارد، در ساخت ابعاد کوچک ماکت ممکن است استحکام مورد نیاز را نتواند فراهم کند. لذا بهتر است این قسمت ها به صورت جداگانه ساخته شوند.

گاهی اوقات با تغییر تکنولوژی پرینت می توان این قسمت ها را جداگانه پرینت کرد و در انتها به ماکت اضافه کرد. گاهی اوقات نیز می توان این جزئیات را به صورت آماده از فروشگاه تهیه کرد. این اقدام سبب می شود که کیفیت ماکت ساخته شده افزایش یابد.

۳- حذف موارد غیر ضروری

معمولاً در نرم افزارهای طراحی مهندسی بعد از طراحی خود ماکتt برای افزایش جذابیت طرح، مواردی را به طراحی در نرم افزار اضافه می کنند. مثلاً ممکن است داخل واحد ساختمان مبلمان قرار دهند. این کار برای جذب مشتری می تواند خیلی مفید باشد.

ولی به دلیل این که در ماکت اصلی بعد از ساخت مشخص نمی باشد بهتر است قبل از پرینت سه بعدی حذف گردد. این کار علاوه بر این که زمان ساخت ماکت را کاهش می دهد در افزایش کیفیت ماکت پرینت شده نیز تأثیر گذار خواهد بود.

۴- افزایش کیفیت در هنگام خروجی برای پرینت سه بعدی

فایل های سه بعدی طراحی شده برای این که قابلیت اجرا در نرم افزار پرینت سه بعدی را داشته باشند نیاز به تغییر فرمت دارند. در هنگام خروجی گرفتن ممکن است کیفیت خود فایل کاهش پیدا کند و همین امر سبب کاهش کیفیت پرینت سه بعدی نیز خواهد شد. برای درک بهتر این موضوع می توان تعریف دایره را در نظر گرفت.

افزایش کیفیت در هنگام خروجی برای پرینت سه بعدی

همان طور که می دانید دایره مجموعه خطوط به هم پیوسته هستند که تشکیل زاویه ۳۶۰ درجه می دهد. اگر این حجم مثلا با ۵ خط وصل شود تشکیل یک ۵ ضلعی را میدهد با خطوط قابل تشخیص. هر چه تعداد این خطوط بیشتر شود به جای به پنج خط، هزار خط باشد فاصله بین این خطوط کمتر شده و دیگر اضلاع قابل تشخیص نخواهد بود و شکل دایره نمایان خواهد شد. نقاط این خطوط را اصطلاحا vertex می گویند.

لذا بعد از تهیه ماکت برای اینکه بتوانیم یک فایل با کیفیت بالا خروجی بگیریم بهتر است تعداد vertex ها را تا حد امکان بالا ببریم که در برخی نرم افزار ها گزینه ای به نام high polygon وجود دارد که سبب می شود فایل را بتوان با بالاترین کیفیت ممکن خروجی گرفت. هر چند این کار سبب افزایش حجم فایل خروجی می شود.

آیا ماکت سازی صرفا جهت پروژه های عظیم به کار گرفته می شود؟

یکی از مواردی که می توان به آن اشاره کرد، در این است که با وجود پرینتر سه بعدی هزینه های ساخت ماکت به شدت کاهش می یابد و نیازی به نیروی متخصص ندارد.

لذا می توان برای هر طراحی قبل از ساخت، یک ماکت از پروژه نهایی تهیه کرد تا بتوان برای جذب مشتری از آن بهره برد. علاوه بر اینکه در حال حاضر بسیاری از پروژه های معماری دانشجویی همراه با تهیه یک ماکت می باشد. لذا سرمایه گذاری در بخش خدمات پرینت سه بعدی برای ماکت سازی می تواند درآمد خوبی را داشته باشد.

آرلی فروشنده انواع فیلامنت های پرینتر سه بعدی

شرکت آرلی فروشنده انواع فیلامنت و پرینترهای سه بعدی می باشد. شما می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص خرید فیلامنت با شماره ۲۶۳۱۲۳۹۷-۰۲۱ تماس حاصل نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

18 + 14 =