مقالات

کاربرد پرینتر سه بعدی در صنعت خودرو سازی

صنعت خودرو یکی از بزرگترین صنایع دنیاست که تولید کنندگان آن از قدرتمندترین شرکت ها هستند. شرکت های بزرگی که جدا از بحث درآمد زایی یکی از مهم ترین مسائل شان قدرت و نفر اول بودن در دنیاست. لذا همیشه در تلاش هستند که محصولات شان را به روز کنند و از جدید ترین آپشن ها و بالاترین تکنولوژی ها برای ارتقاء خودرهای خود استفاده می کنند.

از زمانی که کارل بنز اولین ماشین دنیا را در سال 1886 با نام خود ثبت کرد( که یک ماشین سه چرخه بنزینی بود) تا به الان، صنعت خودرو دست خوش تغییرات بسیار زیادی بوده که با آن دوران قابل مقایسه نیست.

دلیل اصلی آن همین مساله رقابت و تلاش برای بهترین بودن است. و همان طور که در مقالات قبلی چندین بار به آن اشاره شده، هر جا صحبت از تکنولوژی است، قطعا پرینتر سه بعدی نیز در آن نقش دارد.

ساخت خودرو با پرینتر سه بعدی

پرینتر سه بعدی یکی از محبوب ترین تکنولوژی ها در صنعت خودرو سازی می باشد. چرا که در بسیاری از مراحل تولید و بعد از تولید( قطعاات یدکی) می تواند مورد استفاده قرار بگیرد. و هر چقدر که جلوتر می رویم موارد استفاده از پرینتر سه بعدی بیشتر خواهد شد به طوری که پیش بینی می شود تا سال 2023 ارزش بازار پرینتر سه بعدی در صنعت خودرو به 2/5 میلیارد دلار برسد.

مراحل ساخت خودرو با پرینتر سه بعدی

پرینتر سه بعدی در مراحل مختلفی از ساخت خودرو می تواند به کار گرفته شود که در ادامه آن موارد را بررسی خواهیم کرد.

1- طراحی و ساخت ایده

برای ساخت اتومبیل جدید نیاز به طراحی ایده می باشد. شاید تا مرحله تایید نهایی بارها این ایده توسط شرکت مرجوع و نیاز به باز طراحی داشته باشد. طراحی ایده ها چون بر روی نقشه می باشد، شاید برای مدیر خیلی ملموس نباشد و نیاز به بررسی محصول فیزیکی را داشته باشند لذا معمولا بعد از طراحی هر ایده ماکت آن قطعه ساخته می شود.

طراحی و ساخت ایده

ساخت ماکت به صورت دستی هم زمان بر می باشد هم قطعا کیفیت واقعی محصول نهایی را نخواهد داشت. لذا اولین مرحله ای که پرینتر سه بعدی می تواند در صنعت خودرو به کار رود در ساخت نمونه ایده طراح می باشد. پرینتر سه بعدی می تواند با کیفیت فوق العاده نمونه ای از قطعه طراحی شده از خودرو را در اختیار مدیران شرکت قرار دهد .

2- چک کردن قطعات مونتاژ قبل از تولید

یکی دیگر از مواردی که پرینتر سه بعدی در صنعت خودرو به کار گرفته می شود، برای چک کردن قطعاتی است که بعد از تولید قرار است بر روی هم قرار بگیرند.

هزینه قالب سازی قطعات خودرو بسیار زیاد است و همچنین ساخت قالب تزریق قطعات نیز زمان بر می باشد. لذا طراحی قطعات باید بسیار دقیق باشد مخصوصا قطعاتی که قرار است بر روی هم قرار بگیرند. مانند باکس و در پوش که بر روی هم پیچ می شوند. در زمان طراحی احتمال خطا وجود دارد، لذا در صورتی که قبل از تولید انبوه نمونه آن ساخته نشود، احتمال ایجاد هزینه های زیاد به دلیل ساخت قطعات مشکل دار، وجود دارد.

چک کردن قطعات مونتاژ قبل از تولید

طراحان در حال حاضر بعد از طراحی قطعات اسمبلی یک نمونه از آن ها را می سازند و بر روی هم قرار می دهند، و بعد از بررسی خطاهای احتمالی و تغییر در طراحی و ساخت نمونه مورد تایید، فایل را بدون کوچکترین ریسکی برای ساخت به دست قالب ساز می سپارند. سرعت تصمیم گیری در این روش زیاد است.

ساخت ابزار تولید

یکی از موارد استفاده از پرینتر سه بعدی در هر صنعتی از جمله صنعت خودرو سازی ساخت وسایل کمکی جهت سرعت بخشیدن در جهت تولید است.

ساخت ابزارهای تولید به روش سنتی هزینه بر می باشد. همچنین طراحی پیچیده ابزارهای سنتی ممکن است کیفیت مورد انتظار را نداشته باشد. پرینتر سه بعدی می تواند در ساخت ابزارآلات مورد نیاز در خودرو سازی مورد استفاده قرار بگیرد مانند ساخت فیکچرهای خاص منظوره که شاید طراحی و ساخت شان به روش های سنتی دشوار باشد.

ساخت نمونه برای ریخته گری

بسیاری از قطعات فلزی خودرو را می توان به روش ریخته گری تولید کرد. مانند سیلندر خودرو. برای ریخته گری نیاز است که یک نمونه از قطعه کار را داخل قالب مخصوص گذاشته و محفظه قالب را با ماسه پر کرد.

همچنین بخوانید : جدیدترین پرینترهای سه بعدی 2023

سپس نمونه را خارج کرده و مواد مذاب از جنس آلومینیم یا هر ماده مصرفی را داخل حفره ایجاد شده ریخت. ساخت نمونه اولیه سیلندر یا هر قطعه دیگر را می توان با روش پرینت سه بعدی با دقت بالا پرینت کرد و در ریخته گری استفاده نمود.

ساخت قطعات یدکی خودرو

در کنار فروش خودرو نیاز به قطعات یدکی نیز می باشد. هر خودرو ساز کارگاه هایی برای تولید قطعات یدکی خودرو دارد. لذا شاید به ظاهر ساخت قطعات یدکی به روش پرینتر سه بعدی منطقی نباشد. ولی بعد از گذشت مدتی طولانی و خارج شدن خودرو از چرخه تولید قطعات یدکی در کارگاه ها نیز کاهش چشمگیری پیدا می کنند.

لذا ممکن است قطعه ی خاص از خودرو کمیاب شود، مخصوصا در کشورهایی مانند ایران، که اکثر قطعات وارداتی هستند. ممکن است با مشکل واردات مواجه شوند و پیدا کردن قطعات یدکی به مشکل بخورد.

همچنین بخوانید : کاربرد پرینتر سه بعدی در جواهر سازی

لذا یکی از پر کاربرد ترین مصارف پرینتر سه بعدی در صنعت خودرو را می توان ساخت و تولید قطعات یدکی برای خودروهای از رده خارج شده دانست. هر چند بسیاری از شرکت ها قطعات پرینت سه بعدی شده برای اتومبیل های قدیمی خود را، در خودروهای جدید نیز استفاده می کنند.

یکی از این شرکت ها شرکت معتبر آئودی است که سال هاست از پرینتر سه بعدی برای ساخت قطعات جایگزین استفاده می کنند. چرا که در این صورت هزینه های انبار داری و موجودی و حمل و نقل به شدت کاهش می یابد.

ساخت قطعات اصلی خودرو

شاید باور کردنی نباشد ولی تکنولوژی پرینتر سه بعدی به قدری پیشرفته شده است که در تولید قطعات اصلی خودرو مستقیما استفاده می شود. شرکت هایی که تولید خودروهای خاص دارند و حجم تولیدشان بسیار کم می باشد، یکی از گزینه های اصلی در استفاده از پرینتر سه بعدی برای ساخت قطعات اصلی شان هستند. همچنین بسیاری از شرکت هایی که تولید خودروهای برقی دارند نیز معمولا از پرینتر سه بعدی در ساخت قطعات خودروهایشان استفاده می کنند.

چک کردن قطعات مونتاژ قبل از تولید

 

مانند شرکت لوکان موتور، که تمام قطعات بدنه اتومبیل های برقی خود را با پرینتر سه بعدی پرینت می کنند. از دیگر شرکت های خودروسازی که از پرینتر سه بعدی در ساخت بدنه خودروهای خود استفاده می کند می توان به هیوندا اشاره کرد که تمام صفحه های جانبی بدنه خودرو برقی MICRO CONUR جدید خود را با روش پرینتر سه بعدی ساخته است.

ساخت خودرو با روش پرینتر سه بعدی

در حال حاضر خودروهایی وجود دارند که صفر تا صد به روش پرینتر سه بعدی ساخته شده اند. البته غیر از قطعاتی نظیر باتری. یکی از ۱۰ خودرو برتر قرن بیستم یک خودرو سوپر اسپرت به نام شلبی کبرا است. تعداد خودرو ساخته شده از این مدل بسیار محدود است.

یک مورد سفارشی آن نیز به وسیله پرینتر سه بعدی در لابراتور بین المللی اواک‌ ریدج تولید شده و توسعه یافته است. یکی از بزرگترین پرینترهای سه بعدی دنیا در ساخت  این خودرو مورد استفاده قرار گرفته است. این پرینتر سه بعدی قادر است بزرگترین قطعات را بدون استفاده از قالبسازی بسازد.

از دیگر خودروهای ساخته شده به روش پرینتر سه بعدی می توان به خودروی استراتی اشاره کرد. که در مدت ۲۴ساعت و به روش FDM تولید شده است و به غیر از قطعاتی نظیر باتری و چرخ و لاستیک تمام قطعات آن با پرینتر سه بعدی پرینت شده است.

ساخت خودرو با روش پرینتر سه بعدی

همانطور که در موارد بالا به آن اشاره شد، پرینتر سه بعدی می تواند در بسیاری از مراحل خودرو مورد استفاده قرار بگیرد، چه به عنوان نمونه سازی و چه به عنوان قطعه اصلی. نکته قابل توجه در این است که پرینترهای سه بعدی بسیار زیادی در دنیا با تکنولوژی های متفاوت وجود دارند. که هر کدام از آن ها در بخش خاص می تواند مورد استفاده قرار بگیرد. که در زیر به آن ها اشاره خواهیم کرد.

پرینتر سه بعدی FDM در صنعت خودروسازی

قطعاتی که به عنوان نمونه سازی مخصوصا در زمان طراحی ایده پرینت می شوند به دلیل اینکه بیشتر از جنبه ظاهر ارزیابی می شوند را می توان با پرینتر سه بعدی FDM تولید کرد که از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه تر باشد.

در صورتی که پرینتر سه بعدی FDM صنعتی مورد استفاده قرار بگیرد. از آن به عنوان تست قطعات اسمبلی نیز می توان استفاده کرد.

پرینتر سه بعدی SLS در صنعت خودروسازی

قطعات فلزی خودرو جهت تست کیفیت و عملکرد را می توان با پرینتر سه بعدی SLS  پرینت سه بعدی کرد. به دلیل دقت بالای این پرینتر سه بعدی و عدم نیاز به ساپورت گذاری، کیفیت خروجی قطعات به شدت بالاست لذا می تواند در تست عملکرد از آن استفاده کرد.

پرینتر سه بعدی SLS در صنعت خودروسازی

پرینتر سه بعدی پلی جت در صنعت خودروسازی

برای ساخت قطعات بسیار دقیق خودرو چه در قطعات یدکی و یا چه در تست عملکرد می توان از پرینتر سه بعدی پلی چت استفاده کرد. این پرینتر سه بعدی بسیار شبیه به FDM می باشد با این تفاوت که دقت و کیفیت بسیار بالاتری نسبت به FDM دارد.

شاید در ابتدا تصور اینکه پرینتر سه بعدی تا این میزان می تواند در صنعت خودرو مورد استفاده قرار بگیرد سخت بود ولی با بررسی دقیق آن می توان آینده پرینتر سه بعدی در این صنعت را بسیار روشن دانست.

خدمات پرینت سه بعدی و طراحی در شرکت آرلی

آرلی فروشنده انواع پرینترهای سه بعدی و فیلامنت می باشد . شما می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مشخصات پرینتر با شماره ۲۶۳۱۲۳۹۷-۰۲۱ تماس حاصل نمایید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

10 − 10 =